Categorice, Online

Sa lamurim notiunea de „curs valutar BNR valabil in data …”

Daca tot am intarziat lansarea convertor.ro am vrut sa primesc si un raspuns oficial privind notiunea de "curs valutar BNR valabil in data de ….." – aspect important dar destul de controversat in ultimul timp.

De ce important? Pentru ca marea majoritate a contractelor comerciale cu preturile prevazute intr-o valuta diferita de RON specifica faptul ca "plata se va realiza la cursul BNR din data …".

De ce controversat?

BNR anunta zilnic in jurul orei 13.00 un curs valutar (in urma operatiunilor de pe piata valutara) si sunt destul de multi cei care considera acel curs ca fiind valabil in ziua respectiva – inclusiv alte site-uri de calcule valutare din Romania.

Mai exista si parerea conform careia pana in ora 13.00 este valabil cursul din ziua precedenta iar dupa aceea cursul anuntat de BNR in ziua respectiva. Sincer, asta mi s-a parut cea mai ciudata varianta – sa ai 2 cursuri valutare valabile intr-o singura zi.

Pe convertor.ro am aplicat intotdeauna (din 2002, adica) urmatoarea regula: in fiecare zi este valabil cursul BNR anuntat in ultima zi lucratoare anterioara.

Mai multi useri ne-au intrebat in ultimul timp daca suntem siguri ca este corect acest principiu, motiv pentru care am incercat – si am reusit – sa obtinem o pozitie oficiala.

In urma solicitarii noastre Ministerul Finantelor, prin ANAF – Administratia Finantelor Publice sector 2, ne-a confirmat prin raspunsul din data de 28.08.2009 faptul ca:

"Daca pentru decontari se va folosi cursul de schimb comunicat de BNR si nu de o banca comerciala, atunci trebuie avut in vedere faptul ca BNR comunica in fiecare zi la ora 13.00, cursul care este valabil in ziua urmatoare, informatie afisata oficial pe site-ul acestei institutii, practic intr-o zi lucratoare nu sunt valabile 2 cursuri de schimb valutar".

Ca sa fie si mai clar ce inseamna asta:

marti este valabil cursul anuntat luni, vineri este valabil cursul anuntat joi, iar in intervalul sambata – luni (inclusiv) este valabil cursul anuntat vineri.

Sper ca acum sa fie totul limpede 🙂

5 thoughts on “Sa lamurim notiunea de „curs valutar BNR valabil in data …”

  1. Foarte bine venit postul tau. Tocmai ma certasem cu cineva in weekend – dorind sa fac o achizitie de mobila – apropo de asta. Problema in weekend era si mai spinoasa, respectivii doreau cursul de sambata vs de duminica =)). Data viitoare o sa dau link de la tine. Si mie mi se paruse logic sa fie asa cum este in realitate, dar este bine sa ai o confirmare.

    Merci mult. Un like si de la mine :-p

  2. PENTRU marti este valabil cursul anuntat luni,
    PENTRU vineri este valabil cursul anuntat joi,
    iar in intervalul sambata – luni (inclusiv) este valabil cursul anuntat vineri.

    asa ar fi totul limpede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *