Categorice

Rate prea mari pentru un portofel atat de mic

Azi in drum spre birou am vazut o reclama la Carrefour – "Fara grija pentru plata si cu casa echipata" Smile.

Romanii au trecut de la "Te uiti si castigi" la "Nu muncesti dar te-mprumuti". Astept nerabdator sa ajungem o data la "Muncesti si castigi".

Mi-ar placea sa vad o reclama construita in jurul ideii creative "Treceti la munca, nu la intins mana!"  

7 thoughts on “Rate prea mari pentru un portofel atat de mic

  1. De ceva vreme ma tot gandesc ca eu cunosc foarte putini romani care sa munceasca cu entuziasm si cu placere. Poate ca suntem o natiune inca obisnuita cu locul de munca dat de la stat, pe care il faci pentru ca trebuie si nu pentru ca iti place, unde ramai pentru ca nu ai unde sa te duci altundeva si trebuie sa te impaci cu el.

    Ma gandesc la foarte multi chiar si din generatia mea care merg in viata pe ideea asta.

    Sunt putini entuziasmati in Romania, sunt putini oameni care muncesc cu placere. Si atunci cand nu muncesti cu placere e normal sa te gandesti cum sa faci bani fara sa muncesti, cum sa castigi fara sa depui efort and so on… nu crezi?

    Bottom line: e important sa muncesti cu placere ca sa iti vina sa muncesti.
    Intrebare: de ce foarte multi romani nu muncesc cu placere? De lenesi, pentru ca nu au motivatie (perspective de succes, companii ‘sanatoase’ in care reusesti daca esti bun la ceea ce faci, aprecierea muncii de calitate, etc) sau pur si simplu pentru ca asa suntem noi romanii 🙂 ?

  2. „noi romanii”, sau mai bine zis „noii romani”, sunt o specie noua, o specie intr-o continua miscare. Evolutiva sau involutiva, dupa caz. Avem dovezi.. avem o europa ce se minuneaza de olimpicii nostri, Silicon Valley colonizat, spanioli ce invidiaza energia si zelul romanilor…si alte natii ce cred cu indarjire despre „noi romanii” ca nu suntem altceva decat o adunatura de lenesi-analfabeti-salbatici. Conteaza imaginea noastra? Unii sunt convinsi ca asta e cheia. Personal, mi-e lehamite. Branding nothing is like nothing branded. Vreti sa va zic headline-ul meu preferat? „Tara arde si baba se piaptana” Intre timp, nimeni nu munceste.

  3. De lenesi, de barfitori, de privitori la televizor, tarati de mentalitati comuniste, marcati de modelele publice gen „Fraierii muncesc, baietii destepti intra in politica, dau tzepe si se imbogatzesc”. Cred ca e o perioada. Sau mai bine zis sper, desi dintotdeauna ne-a caracterizat prapastia dintre varfurile exceptionale care rasar pe-aici si mediocritatea restului.
    La fel ca top 300 fata de nivelul de trai al majoritatii.

    A aparut totusi clasa medie – oameni care muncesc mult si castiga pe masura. E o efervescenta incredibila in Romania – Bucurestiul e plin de masini seara (ambuteiaje la ora 22.00!) – oameni care se intorc de la munca sau ies in oras. Se construiesc case in draci, sosele, se cumpara masini, toale, telefoane mobile etc. Multe din ele pe credit, dar un procent din ce in ce mai mare cu banii jos. Si nu vorbesc de noii imbogatiti, aia si-au cumparat demult, acum chiar simt clasa medie la lucru. E mica inca, dar din ce in ce mai vanjoasa.

    Eu cred ca suntem in sfarsit pe drumul cel bun, si mergem din ce in ce mai repede. In 3-5 ani o sa fie bine de-adevaratelea.

    Ca sa revin la tema – de ce sunt lenesi romanii? Cred ca motivul principal a fost pana acum faptul ca indiferent cat de bine munceai nu obtineai mare lucru in schimb in vreme ce baietii destepti vindeau airbus-urile statului. Insa angajatorii au inceput sa plateasca bine, a devenit important sa ai angajati multumiti si performanti si oamenii simt asta, unii mai greu dar incet, incet spiritul de competitie isi spune cuvantul.

    Romania e in prezent tara tuturor posibilitatilor si o sa mai ramana asa cativa ani buni.

    Ma dezamageste uneori ca ritmul schimbarilor e totusi prea lent pt mine, dar incerc sa profit de viteza mea mai mare de reactie si evolutie si sa transform asta in atu-uri ca sa ii inving pe toti hectorii care imi ies in cale 🙂

  4. intr-adevar, muncesc mult, castiga pe masura dar cumpara la fel de mult si pe deasupra prost. nu au ce sa cumpere mai exact. cheltuie banii pe produse de proasta calitate. construiesc (cu) lucruri de proasta calitate. deocamdata de cantitate nu ducem lipsa, e adevarat. dar ce se aude din masinile ambuteiate, cat rezista soselele care rasar, cat de second hand sunt caramizile cu care se construiesc casele, cat de urate si de destramabile sunt tsoalele si cati stiu sa foloseasca telefoanele si laptopurile achizitionate (din Romania) ?

    cuvantul care imi vine pe degete acum este superficialitate. pana nu trecem hop-ul asta.. e degeaba. astept nu o clasa medie puternica ci o medie cu clasa (si clase).. cu principii si cu cat mai putine prejudecati.. informata, neignoranta si cu bun simt. de aici si munca cu placere.

    dum spiro, spero

    Tineti sus munca buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *