Advertising, Categorice, Online

Il citesc pe zoso. De mult. Si imi place.

Eu: "De ce nu invitati si bloggeri la conferinta de presa?"
Ea: "Poftim? Sa-l chem pe Zoso la conferinta MEA de presa? In nici un caz!!!!"

Rad, ma linistesc, revin

Eu: "In primul rand am spus bloggeri, nu Zoso. In al doilea rand, daca tot l-ati pomenit, de ce nu il vreti pe Zoso?"

Iritata
"pentru ca e incontrolabil si aproape sigur o sa scrie de rau!".

N-am intrebat-o daca restul invitatilor (jurnalisti seriosi, evident) erau controlabili – am presupus ca da :).

Dialog purtat de mine in vara lui 2008 cu o fata de PR. Draga* de ea…


Macar respectiva avea o vaga strategie pentru obtinerea unui coverage decent si favorabil, nu? Jurnalistii seriosi nu scriu de rau despre branduri decat in cazuri extreme – la urma urmei reclamele lor iti platesc salariul si fursecurile de la conferinte, nu?

Si uite asa apar articolele: compania X a lansat ieri produsul Y si vizeaza pozitia de lider in piata Z – a declarat Gigel Consecutivu – brand manager (poza cu gigel).

Jurnalistii vin frumos incolonati si infometati, n-asculta plictisiti ce spune Gigel, nu pun nici o intrebare si se reped la piscoturi. Iau mapa, dau copy/paste la comunicat in redactie si gata, toata lumea e fericita.

Mda, cum sa risti prezenta unui factor perturbator (aka blogger recalcitrant) in povestea asta frumoasa?  

Ironia maxima este ca motivul neinvitarii lui Zoso la conferinta cu pricina este in acelasi timp unul din motivele principale ale succesului de care se bucura – da, Zoso (ca marea majoritate a bloggerilor) nu este controlabil de catre PR-isti. Si cititorii au descoperit un alt fel de "jurnalism" care le place din ce in ce mai tare. Atat de tare, incat se inchid ziare.

In vreme ce Zoso e din ce in ce mai pe locul 1.

Am vrut sa scriu postul asta la scurt timp dupa dialogul de mai sus. N-am fost suficient de vrednic, nu m-am trezit cu noaptea in cap zi de zi ca sa scriu (cum face Vali) asa ca…. intre timp:

– s-a inchis o emisiune TV din cauza asta

– au scris alti bloggeri mai grei posturi favorabile despre el in ultimele luni (un exemplu – Ioan T Morar in octombrie)

a fost lansat termenul de zosologie

– a aparut un top al celor mai puternici barbati din Romania

– a aparut si asta

Ma rog, s-au intamplat multe care au fortat-o pe fata de la PR sa il invite, totusi, pe Zoso cel incontrolabil la conferintele de presa, sa vrea sa ii trimita comunicatul sau sa ii trimita cadouri de ziua lui. Chiar daca stie ca s-ar putea sa rezulte un post negativ pe www.zoso.ro

De ce mai scriu atunci postul asta, acum?

Pentru ca m-au enervat prea multi oameni de-a lungul timpului spunandu-mi ca Zoso e nebun, nu merita citit, ca scrie porcarii (apropos, cred ca Vali este printre primii bloggeri vizibili care a folosit cuvinte precum #^&*) sau ?|@!~ scrise in clar si il respect pentru asta o data in plus).

Pentru ca a scris despre absurditatea sistemului de creditare in ianuarie 2008 si cand am scris posturile despre criza n-am avut rabdare sa caut un post de pe zoso.ro sa dau link.

Dar mai ales pentru ca duce singur razboaie impotriva spamului si impotriva furtului de continut – de cele mai multe ori cu nume grele – gen Ringier, Intact sau Hotnews si a inceput sa aiba mici victorii.

Si sunt sigur ca perseverenta lui face bine industriei, chiar daca uneori greseste sau exagereaza.

Asa ca vreau sa ii dau un pic de energie pentru momentele in care e deprimat 😉

Si totusi, de ce il citesc eu pe zoso?

Pentru ca scrie misto, constant, de cele mai multe ori despre subiecte care ma intereseaza.
Pentru ca are umor.
Pentru ca afla de multe ori primul informatii confidentiale din piata.
Nu in ultimul rand, pentru ca are versiune prietenoasa de mobil.

*Povestea cu fata de la marketing care mi-a spus – tot in vara lui 2008 – "clientii nostri sunt oameni ocupati, dinamici – nu pierd vremea pe net citind bloguri" v-o spun alta data 😉

Si da, asta e inca un post la care inchid comentariile. Nu de alta, dar nu am nevoie sa-mi spuneti ca unii bloggeri primesc bani pentru posturi favorabile sau ca fetele de la PR sau de la marketing sunt niste destepte sau ca Zoso e un rau si un misogin.