De ce imi plac brandurile premium?
Zilele trecute mi-am cumparat biscuiti sarati Barilla. Cand am desfacut punga (una mare, de 500 g) mi-am dat seama cat confort imi ofera faptul ca biscuitii sunt ambalati in pachete mici, de cate 4 si ca nu trebuie sa ma ingrijorez daca mananc astazi doar 20 de biscuiti si restul peste 2 saptamani. Ceilalti nu se vor usca intre timp, nu isi vor modifica gustul si aroma. Ce sa mai, oamenii de la Barilla s-au gandit la mine 🙂 si la confortul meu. Si o sa cumpar in continuare produsele lor.
Toate astea m-au facut din nou constient de faptul ca brandurile premium indeplinesc toate o conditie esentiala:
Pe langa faptul ca ofera cea mai buna calitate si indeplinesc la cel mai inalt nivel asteptarile “normale” legate de un produs din categoria respectiva, produsele premium creeaza asteptari noi, rezolva probleme la care nu te gandesti in mod normal ca trebuie rezolvate, probleme de care uneori nici nu erai constient si a caror rezolvare ridica foarte mult nivelul satisfactiei post cumparare.
2 exemple:
Masinile premium stiu cand ploua si pornesc stergatoarele (a caror frecventa se regleaza automat), stiu cand se face seara si aprind farurile, faruri a caror inaltime se regleaza (iar!) automat. Mai mult, unele isi modifica dinamic forma scaunelor in curbe pentru a oferi cel mai bun suport lateral soferului si pasagerilor. Unele din ele te recunosc cand te apropii (ma rog, recunosc cheia din buzunarul tau) si deschid usile, regleaza automat pozitia scaunului si a volanului etc. Bineinteles, fac toate astea pe langa performantele, siguranta si confortul premium (sic!) pe care le ofera.
Boxele BeoLab Bang & Olufsen isi calibreaza emisia in functie de configuratia incintei in care le pui – adica prima oara cand le dai drumul scaneaza incaperea si isi seteaza emisia in asa fel incat tu sa te bucuri de cea mai buna calitate a auditiei. Si cand Bang & Olufsen spune cea mai buna calitate…. e bine sa ii crezi.
Evident, exemplele pot fi nenumarate si din orice domeniu (haine, servicii, decoratiuni etc.)
Chiar daca imediat apar produse regular care copiaza functiile respective, intotdeauna vei recunoaste un produs premium dupa design, dupa materialele folosite, dupa naturaletea cu care face ceea ce face – nimic nu e fortat, totul e natural, plin de stil si eleganta. Poate de aceea produsele premium isi pastreaza aceasta caracteristica mult timp – recunosti si admiri o masina, un sistem audio, un telefon premium chiar si la 10 ani de la fabricare. Cu biscuitii e mai greu – poate ii mai recunosti, dar sigur nu ii mai admiri si clar nu ii mai mananci 🙂.
Bineinteles ca trebuie sa ai bani ca sa cumperi branduri premium insa inainte de asta important este sa intelegi de ce costa mai mult (nu vorbesc aici de cei care chiar nu inteleg nimic si pronunta celebra fraza “da’ ce-ti face nene la banii astia, te spala pe dinti?”). Si chiar daca nu iti permiti o casa, o masina sau o vacanta premium poti incepe cu lucruri mai simple – de la sucul pe care il bei zilnic la telefonul pe care il folosesti, de la accesorii simple pana la biletul de concert intr-o zona mai buna, de la tricoul care “pica” altfel pe tine la …. orice folosesti tu poate fi un bun inceput!
Chiar daca mergi cu Dacia nu spune ca nu vrei Audi, chiar daca iti permiti cu greu sa mergi la Mamaia nu spune ca nu vrei la Cannes si chiar daca mananci pe saturate acasa cu 100.000 lei nu spune ca bucataria frantuzeasca e o fandoseala si ca vinurile alea shmekere sunt o fitza.
Lasati prostiile! Formati-va gusturile. Admiteti ca produsele premium sunt mai bune. Si cumparati produse premium atunci cand puteti!