Categorice, Criza

Cum sa treci criza cu bine

1. venit real pozitiv (incasari mai mari decat cheltuieli)  

2. cash deoparte periodic (lunar, preferabil)

3. profita de oportunitati – vor fi din ce in ce mai multe.

4. cumpara doar ce iti permiti – asta nu inseamna sa poti plati ratele ci, de exemplu, sa nu te usture revizia la masina cumparata in leasing sau renovarea si mobilarea casei cumparate prin credit.

Daca esti antreprenor/manager

asigura-te ca business-ul pe care il conduci este profitabil si sustenabil pe termen lung – ca livreaza clientilor produse sau servicii relevante, care rezolva probleme reale la un pret acceptat de piata – pret care iti genereaza o marja suficienta pentru dezvoltare.

Daca esti angajat

analizeaza cat dai si cat primesti. Ce stii sa faci, cat faci efectiv si ce pretentii ai de la angajator.

Trebuie sa fie o balanta echilibrata. Iti justifici locul in firma prin livrarea unor rezultate care se traduc in incasari mai mari de cateva ori decat costurile totale generate de tine? Include aici pe langa salariu si cheltuielile legate de impozite si taxe, telefon, calculator, catering, chirie etc. Daca raspunsul este pozitiv… poti sa stai linistit.

Apoi incearca sa iti dai seama cat de solid este business-ul companiei si daca ti se pare ca are perspective negative in conditiile actuale…. cauta-ti alt job din timp.

Cel mai important:

Banii pe care ii produci sunt masura valorii tale – singura varianta pentru a-ti permite mai mult este sa iti cresti valoarea si sa gasesti locul potrivit in care venitul tau este justificat de ceea ce livrezi. Gaseste-ti locul, intelege cat valoreaza ceea ce livrezi, seteaza-ti cheltuielile sa fie mai mici decat veniturile.

Abia apoi aplica pentru un credit si ai grija ca rata sa fie mai mica decat adaosul tau lunar.

Disclaimer: stiu, sunt chestii basic. Atat de basic, incat nu inteleg cum de am intrat in criza :). Daca vreti sa imi dati feed-back astept mailuri sau mesaje pe twitter – inchid comentariile pentru ca n-am chef de dezbateri pe tema asta.

One thought on “Cum sa treci criza cu bine

Comments are closed.