Categorice, Criza

cine e de vina – tu sau criza?

Am vorbit cu foarte multi oameni in ultimele luni pe tema crizei – antreprenori, manageri sau angajati pe diferite niveluri – nimic nou, e subiectul preferat in perioada asta.

Aproape toti interlocutorii aluneca inevitabil in discutie in 3 mari directii:

1. Imi merge rau in perioada asta pentru ca e criza si.. nah, n-aveam ce sa fac, a intervenit pe neasteptate, e globala etc.

2. Dupa ce trece criza o sa fie din nou bine pentru cei mai multi –  si n-are cum sa mi se intample tocmai mie sa pierd casa sau sa inchid firma. Oricum, nu vreau sa renunt la masina pe care mi-am luat-o (in leasing) anul trecut!

3. Probabil ca prin mai-iunie economia isi va reveni, vom avea o vara putin mai slaba dar din toamna vor reveni vremurile bune.

si atat, cam asta e nivelul de intelegere asupra schimbarilor dramatice care au survenit in 2008 in Romania.

Eu spun ca:

1. Iti merge rau pentru ca te-ai intins mai mult decat iti permiteai dar mai ales pentru ca n-ai deschis ochii la timp. N-ai inteles de ce iti creste profitul sau salariul, de ce iti dau bancile credit atat de usor sau de ce iti poti lua masina cu avans zero.

2. Foarte putini isi vor pastra situatia anterioara – si cel mai probabil nu vei fi printre ei  

3. Economia tocmai a inceput sa isi revina – asta inseamna criza, de fapt – bancile nu mai dau credite aiurea, salariile nu mai cresc doar pentru ca a mai trecut un an, cifra de afaceri nu se umfla pentru ca pur si simplu apar multi clienti noi pe piata etc.

Prea putini vad ca:

4. Era absolut normal sa se ajunga aici. Nu te-ai intrebat niciodata de ce au crescut atat de mult salariile/preturile/vanzarile in ultimii ani si daca au vreo justificare economica solida? Te-ai gandit pana acum daca creditele acordate de banci sunt sustenabile? Ti-ai pus problema daca creditul sau businessul TAU e viabil pe termen lung?  

Cel mai grav este ca si mai putini vad ca:

5. Efectele abia incep sa se simta – bulgarele de zapada e inca mic dar creste din ce in ce mai repede.

Sunt sigur ca ai inceput sa auzi de la prieteni sau din presa de concedieri, restructurari sau falimente. Asta daca nu ti s-a intamplat chiar tie. Deocamdata sunt putine cazuri si nu neaparat se intampla langa tine.

O sa iau doar un factor in calcul (creditele bancare) si o sa construiesc cel mai probabil scenariu in opinia mea pentru ceea ce urmeaza. Nu am pretentii de analist economic, e doar o parere de antreprenor cu peste 12 ani de experienta.

Bancile nu mai dau credite aiurea – fie ca esti persoana fizica sau juridica

=> nu se mai cumpara decat foarte putine case, masini, frigidere etc.

=> firmele – dezvoltatori imobiliari, producatori/dealeri auto, producatori/retaileri de electrocasnice – nu mai au vanzari/profit ca in anii trecuti  

=> aceleasi firme nu se mai extind – ba dimpotriva se restrang sau se inchid

=> concediaza o parte din angajati sau micsoreaza salarii

=> oamenii nu mai au bani sa plateasca rate si se trezesc ca sunt la limita de supravietuire (chiar si cei cu venituri mari)

=> dezvoltatorii imobiliari si proprietarii (multi dintre ei avand credite la randul lor) scad preturile sau micsoreaza chiriile (daca nu dau faliment)

=> au mai putini bani

=> bancile nu ii mai finanteaza

=> bancilor le scade profitul

=> restrang echipe, inchid sucursale, acorda si mai putine credite si le executa pe cele vechi neperformante (de multe ori in pierdere)

=> si mai multi oameni vor ajunge sa nu isi mai poata plati ratele/iesi la restaurante/cumpara haine sau televizoare noi

si iar vor scadea vanzarile/profiturile samd pana la punctul in care economia nu va mai creste din credite ci din valoarea reala adaugata de fiecare actor – companie, banca sau angajat.

Atunci se va opri "criza".

Cand va fi asta? Cred ca nimeni nu stie, de fapt.

Concluzia mea? Situatia este maro si bate in negru inchis, nu te mai amagi.

In scenariul de mai sus n-am luat in calcul influenta economiei globale, evolutia cursului EUR/RON si nici scaderea incasarilor la bugetul de stat – care probabil vor genera alte reactii in lant mai mult sau mai putin similare cu cea de mai sus.

Post inspirat de astazi-invatam-sa-vindem-crize

si de multe posturi din ultimele luni de pe www.zoso.ro

Merita sa cititi si sfarsitul-legendei-si-inceputul-normalitatii-in-sectorul-imobiliar

Merita urmariti

Balonul Imobiliar

Trenduri economice

    
Disclaimer: nu imi spuneti ca n-am dreptate, ca nu ma pricep sau alte chestii de genul asta. Nu vreau sa dezbatem nimic. O sa inchid comentariile la acest post si la urmatorul. Daca vreti neaparat sa imi dati feed-back astept mailuri sau mesaje pe twitter .